Horlama ve uyku apnesi hayatınızı kâbusa çevirmesin

Uyku Diş Hekimliği ve Menopoz Dönemindeki Önemi

Diş hekimliği alanında öne çıkan bir konu olan “Uyku Diş Hekimliği” hakkında bilgiler paylaşan Prof. Dr. Pınar Kursoğlu, uyku kalitesini etkileyen sorunların tedavi edildiğini belirtti.

‘Menopoz Döneminde Horlama Artıyor’

Horlama, uyku apnesi, diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi sorunların uyku diş hekimliği alanında tedavi edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kursoğlu, horlama ve uyku apnesinin toplumda yaygın olduğunu ifade etti.

Kursoğlu, horlamanın sadece erkeklerde ve kilolu kişilerde oluştuğu yanlış algısının olduğunu belirterek, “Menopoz sonrasında kadın hastalarımızda da horlama ve uyku apnesi şikayetlerinin sıkça görüldüğünü gözlemliyoruz. Çene yapısının bu rahatsızlıkta büyük önemi var. Horlama genellikle hava yolunda daralma olduğunda ortaya çıkar ve eşler tarafından fark edilir. Ancak horlayan kişi için de ciddi bir sorundur çünkü uyku kalitesini olumsuz etkiler” dedi.

‘Uykunun Kalitesi Uyku Süresinden Daha Önemli’

Uykunun yaşamımızdaki önemini vurgulayan Kursoğlu, “Uykuda yenileniyoruz. Uyku süresi değil, kalitesi önemlidir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsak uyku kalitesine dikkat etmeliyiz. Uyku apnesi ve horlama hücreleri yaşlandırdığından uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabilir. Uyku apnesi belirtileri genellikle kişinin eşi tarafından fark edilir ancak yalnız yaşayanlarda bu durum gözden kaçabilir” şeklinde konuştu.

“Uykudan sıçrayarak uyanma, ense terlemesi, sık idrara çıkma gibi sorunlar uyku apnesi belirtileri olabilir. Ağız içindeki bulgularla uyku apnesi ihtimalini görebiliriz. Bu nedenle hastalarımızdan diğer belirtileri de paylaşmalarını istiyoruz” diye ekledi.

‘Uyku Apnesi Tedavisinde Diş Hekimlerinin Rolü’

Uyku apnesinin teşhis ve tedavisinde diş hekimlerinin önemli bir rol oynadığını belirten Kursoğlu, uyku apnesi tedavileri hakkında şu bilgileri verdi;

“Hortum yardımıyla uygulanan tedavi yöntemi gece boyunca hava yolu açık tutmayı sağlar. Diş hekimleri olarak horlama ve uyku apnesi olan hastalara ağız içi apareyler uygulayarak tedavi sağlarız. Bu apareyler hava yolunu açık tutar ve hastaların uyku kalitesini artırır. Ağız içi apareyler, hastanın diş ve çene yapısına uygun olarak hazırlanır ve uyku sırasında takılır. Uykuda oksijen alımını artırarak hücre yaşlanmasını geciktirir. Uyku laboratuvarlarında yapılan testlerle tedavinin etkinliği kontrol edilir” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir