İsrail’in Türkiye’ye Hazırlığı Raporla Açıklandı
Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, Nagel Komitesi’nin son raporu, İsrail’in savunma bütçesi ve güvenlik stratejisine ilişkin önemli detayları ortaya koydu. Raporda, Tel Aviv yönetiminin Türkiye ile doğrudan bir çatışmaya hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. Rapor, Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e dün sunuldu.
Raporda ‘Osmanlı’ Detayı
Nagel Komitesi’nin raporunda, Türkiye’nin Osmanlı dönemindeki nüfuzunu geri kazanma hırsıyla hareket ettiği belirtilirken, bu durumun İsrail ile gerilimin artmasına ve çatışmaya dönüşmesine sebep olabileceği ifade edildi. Ayrıca, Suriyeli muhalif grupların Türkiye ile ittifak kurarak İsrail’e yeni ve güçlü bir tehdit oluşturma riski bulunduğuna dikkat çekildi.
İsrail’de Türkiye’ye Karşı ‘Ekonomik Hazırlık’ Gündemde
Raporda, Türkiye’nin yarattığı zorluklarla başa çıkabilmek için İsrail’e önemli görevler düştüğü belirtildi. Bu kapsamda, savunma bütçesinin gelecek 5 yıl içinde yıllık 15 milyar şekele (yaklaşık 4,14 milyar dolar) kadar arttırılması önerildi.
Netanyahu, rapor hakkında yaptığı açıklamada, Orta Doğu’da yaşanan değişikliklere dikkat çekerek, İsrail’in geleceğini güvence altına almak için raporun önemli bir yol haritası sunduğunu belirtti.
‘Türkiye İle Olası Çatışmaya Hazırlık İçin Askeri Yetenekler Güçlendirilmeli’
Raporda, Türkiye ile olası çatışmaya hazırlık için askeri yeteneklerin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, İsrail’in uzun menzilli vuruş kabiliyetini arttırmak adına çeşitli donanımların satın alınması gerektiği belirtildi.
Ayrıca, hava savunma sistemlerinin kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve Ürdün Vadisi boyunca bir güvenlik bariyerinin inşa edilmesi gerektiği raporda yer alan diğer önemli detaylar arasında bulunuyor.
Clean Break Projesi: Gerekirse Suriye’yi Vurun
1996 yılında Likud Partisi’nin lideri Netanyahu ile iktidara gelen İsrail’in ABD ile olan ilişkilerinin neticesinde ‘Clean Break Projesi’ adlı rapor hazırlandı. Raporda, Türkiye ve Ürdün’le işbirliğini güçlendirme hedefi doğrultusunda çeşitli stratejilerin oluşturulması gerektiği belirtilirken, Suriye’ye karşı girişilebilecek müdahalelerin de masaya yatırıldığı görüldü.